W szpinakowej mocy zieleni

W szpinakowej mocy zieleni

Włosi mają swoją teorię, co do kolorów flagi narodowej, biały jak mozarella, czerwony to pomidor, a zielony to bazylia, choć dodać można jak…i szpinak.

 

Szpinak.

Ta liściasta roślina zajmuje dość znacząca pozycję na włoskim stole… makarony, lasagne, tortellini, ravioli, gnocchi, pizze…to te podstawowe włoskie dania, które często naznacza pięto zieleni szpinakowej.

U nas z reguły wyprany ze smaku, podawany w formie rozgotowanej papki zaciągniętej mąką, odstrasza już samym wyglądem.

Choć mit o szpinakowych zaletach zdrowotnych upadał, jednak wciąż jest ceniony ze względu na zalety smakowe.

Szpinak był znany już w Persji w VI wieku. Do Europy został przywieziony przez kupców arabskich około 10 stuleci później. Szybko stał się popularny we Francji, następnie zajadano się nim w Anglii i Hiszpanii. Jego liście dodawano wtedy do potraw pikantnych jak i do deserów. We Włoszech na dobre zagościł dopiero w XVIII wieku i po dzień dzisiejszy jest podawany w różnych formach – na surowo, gotowany, smażony, jako danie główne lub dodatek.

Młode, gładkie liście najlepsze są na surowo w sałatkach, do gotowania używa się – te większe, pofałdowane. Często świeży, po myciu, wrzuca się bezpośrednio na patelnię. Szpinak mięknie i puszcza trochę soku, który trzeba odparować. I na tym można zakończyć gotowanie. We Włoszech najczęściej podawany jest po prostu ugotowany, polany oliwą, posypany solą i pieprzem, ewentualnie skropiony cytryną.

 

Przepisy na szpinak.

Gotowany, a raczej duszony dodawany jest przede wszystkim do gnocchi (czyli włoskiej odmiany polskich kopytek), nadziewania naleśników, pierogów,  tart, zup i mnóstwa innych potraw. Warzywo daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Ma łagodny smak, ładny zielony kolor i można z niego wyczarować pyszne rzeczy!

 

Szpinak po włosku – najprostsza forma.

 

Składniki:

  • świeży szpinak
  • czosnek
  • masło
  • sól

 

Przyrządzenie:

Świeże liście szpinaku dokładnie opłukać, odciąć szypułki, delikatnie posiekać i wrzucić do rondla. Rondel przykryć pokrywką, dodać trochę soli, posiekane 2-3 ząbki czosnku i dusić bez wody.
Gdy szpinak będzie miękki dodać trochę masła i parmezanu.

 

Sałatka ze świeżego szpinaku.

 

Składniki:

  • świeży szpinak
  • orzeszki pinii (pinoli)
  • parmezan
  • olej z oliwek
  • sól
  • cytryna

 

 

 

Przyrządzenie:

Świeże liście szpinaku dokładnie opłukać, odciąć szypułki. Ułożyć na dużym talerzu. Pokroić parmezan na cieniutkie plasterki i ułożyć na szpinaku. Na rozgrzaną patelnie wrzucić orzeszki pinii i tostować puki się nie zarumienią. Jak już będą złotawe posypać nimi szpinak z parmezanem. Wszystko doprawić solą, pokropić cytryną i polać olejem z oliwek.

 

Tarta ze szpinakiem.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku 43 dkg
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich 1 śmietana 18% – 18 dkg
  • 2 jajka
  • 20 dkg sera ricotta
  • 10 dkg sera żółtego – do posypania
  • sól, pieprz ziołowy
  • gałka muszkatołowa
  • papryka ostra
  • suszony kwiat muszkatołowca
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

 

Sposób przygotowania:

 

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle.
Dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak i dalej razem podsmażamy, by odparowała  cała woda.
Doprawiamy gałką muszkatołową, odrobiną suszonego kwiatu muszkatołowca oraz solą i pieprzem.
W moździerzu rozcieramy czosnek z odrobina soli. Przekładamy do miski i dodajemy ser ricotta.
Jajka lekko roztrzepujemy i dodajemy do nich śmietanę, mieszamy razem, posypujemy lekko ostrą papryką oraz doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto francuskie wykładamy na formę, wcześniej smarując ją masłem. Ułożone ciasto posypujemy bułką tartą i wkładamy na chwilę do lodówki.
Łączymy szpinak z serem ricotta oraz masą jajeczno-śmietanową, mieszamy i wrzucamy posiekane orzechy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach ser żółty do miseczki.
Wyjmujemy ciasto francuskie i wylewamy na nie masę szpinakową. Całość posypujemy startym serem żółtym.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190-200’C przez 35-45 minut. Nadzienie szpinakowe ma być ścięte i lekko złote.

Połączenie szpinaku z ricottą  świetnie smakuje do tego przygotowanie takiej tarty to czysta przyjemność!

 

Smacznego!