Cesanese del Piglio i winiarnia na południowy wschód od Rzymu

Cesanese del Piglio i winiarnia na południowy wschód od Rzymu

Miasteczko Piglio

Na południowy wschód od Rzymu, wciśnięte między Altopiani di Arcinazzo i Monti Lepini, leży sobie mało zwracające na siebie uwagę – miasteczko Piglio. Gdyby nie winna latorośl, która upiększa tutejszy krajobraz, to chyba nikt by na nią nie zwrócił uwagi, nie mówiąc o dotarciu do niej. Z resztą nawet sami mieszkańcy nie doceniają tego miejsca. Spacerując po – nazwijmy to – centrum miasteczka, gdzie znajduje się jeden bar i dwie pizzerie na krzyż, zatrzymał mnie pewien Pan. Bardzo gorliwie odradzał mi kupno mieszkania w Piglio twierdząc, że mieszkają tutaj tylko wariaci (oczywiście nie wymieniając siebie), ale to chyba w tym momencie jednego z nich poznałam.

Strada del vino Cesanese

Do Piglio trafiają jednak jacyś obcy przybysze, a to głównie z tego powodu, że miasteczko znajduje się w rejonie (na szlaku) produkcji wina Cesanese, które tutaj jest wytwarzane w swojej najdoskonalszej wersji DOCG – Denominazione di origine controllata e garantita. Tutejsza gleba, w dużej mierze wulkaniczna – tereny Piglio położone są na tyłach tak zwanego „Vulcano Laziale” – ma kolor czerwono brunatny a to w związku z dużą zawartością żelaza. W innych miejscach tego szlaku np. w „Valle Bianca” (Biała Dolina), zabarwienie ziemi jest całkiem odmienne. Jasne, koloru wręcz białego a to z powodu dużej obecności wapnia w glebie. Tam lepiej przyjmują się białe szczepy takie jak passerina del frusinate. Są też miejsca gdzie występują w dużej ilości glina i piasek, czyli jest to wymarzony rejon do uprawy winorośli, której niczego tutaj z zasobów mineralnych nie brakuje.

Większość winnic znajduje się na wysokości od 300 do 500 metrów nad poziomem morza. Mimo gorących letnich dni, w nocy temperatura powietrza spada tutaj nawet o 20 stopni Celsjusza, przez co schładzają się kiście winogron a tym samym mobilizują się one do produkcji substancji, które wzbogacają je w niezwykle aromaty odczuwane później w winie.

Z kolei od morza, znajdującego się kilkadziesiąt kilometrów na zachód od Piglio, wieje wiatr, który w razie nadmiernych opadów deszczu wysusza kiście z nadmiernej wilgoci, co zapobiega powstawaniu pleśni, której cesanese wyjątkowo nie toleruje.

Cesanese szczep

Cesanese należy do rodzimych szczepów regionu Lazio i trudno jest go znaleźć poza tą częścią świata. Jest to szczep trudny w uprawianiu ponieważ nie lubi nadmiernej ilości wody w gruncie – po prostu nie znosi mieć mokrych stop.

Występuje w dwóch różnych wersjach: cesanese comune, które ma liście i grona większych rozmiarów niż cesanese di Affile, którego skórka jest grubsza, co z kolei sprawia, że wina które z niego powstają są bogate w garbnik i posiadają intensywny, niemalże fioletowy kolor.

Cesanese del Piglio DOCG

Ze szczepu tego są produkowane wina stołowe wytrawne i słodkie ale również wina musujące. Występują w wersjach:

  • base czyli podstawowej o zawartości alkoholu min.12% i pojawiają się na rynku od 1 lutego następnego roku po winobraniu;
  • superiore o wyższym stężeniu alkoholu, co najmniej 13% które pojawiają się na rynku od 1 lipca kolejnego roku po winobraniu;
  • riserva, 14% alkoholu, które musi być leżakowane co najmniej 20 miesięcy, z czego co najmniej 6 miesięcy w butelce.

Wina te mają purpurowy, intensywny kolor, który z czasem blednie i nabiera bardziej czerwonego niuansu. Wina pachną świeżymi owocami leśnymi; jeżyną, jagodą lub czereśnią a w ich najbardziej wyrafinowanych wersjach można doszukać się kwiatowych aromatów czerwonej róży bądź fiołków. Czasem aromat wzbogacają nuty ziół i ciemnych przypraw.

W ustach czujemy, że wino jest pełne. Dojrzewanie winogron w cieple i dużym nasłonecznieniu powoduje dużą koncentrację cukru w gronach, który później przekształca się w alkohol zwykle od 13,5% do 14%. Wino ma w sobie dość dużo garbnika i o ile on w pełni nie dojrzał ma gorzki smak (chociaż nuta goryczy zawsze towarzyszy winom z tego szczepu) a wino jest cierpkie. Cesanese del Piglio dobrze komponuje się z dojrzałymi serami, wędlinami i mięsami.

Winnica PILEUM

Kilka lat temu zapisałam się na kurs master sommeliera. Będąc jego uczestnikiem poznałam tam małżeństwo Antonellę i Luigiego, z którymi od razu znalazłam nić porozumienia. Od nich dowiedziałam się, że są właścicielami winnicy nieopodal Rzymu, którą miałam okazję wielokrotnie odwiedzać, pić wino przez nich produkowane i w nim się rozsmakować.

Podczas jednego z moich pobytów w ich winnicy zdradzili mi w jaki sposób narodził się pomysł na jej założenie. Grono sześciu przyjaciół, których łączyła wspólna pasja – wino, zdecydowało się w 2002 roku zainwestować swoje oszczędności w kupno – na południe od Rzymu – 2 hektarów winnicy.

Nikt z nich wcześniej nie zajmował się produkcją wina ale wspólna pasja, przyjaźń i chęć stworzenia czegoś nadzwyczajnego sprawiła że osiągnęli sukces. Dzisiaj winnica rozrosła się do obszaru 15 hektarów i produkuje 70 tys. butelek rocznie. Rok w rok ich wino Bolla di Urbano Cesanese del Piglio Riserva DOCG zdobywa najwyższe nagrody w różnego rodzaju konkursach.

Degustacja

Podczas ostatniego pobytu w winnicy Pileum miałam szansę skosztować ich win z ich najnowszej produkcji, o których możecie przeczytać poniżej:

Le Fattora Bianco Lazio IGP 2018

Wino to bierze swoją nazwę od winnicy, gdzie dojrzewają winogrona z których jest ono produkowane. W ciągu roku wytwarzanych jest tylko 2000 butelek tego wina. Szczepy, które wchodzą w jego skład to w 80% Passerina del frusinate i 20% grechetto. Wino powstało w wyniku eksperymentowania i chęci stworzenia wina białego, które podlegałoby procesowi starzenia tak, jak wina czerwone (wino pozostaje ze skórkami przez 6 godzin zanim rozpocznie się fermentacja). Proces dojrzewania wino przechodzi najpierw w dębowych beczkach a później przez 6 miesięcy w butelce. Wino ma piękny złocisty kolor i posiada słodki aromat wanilii. Nawet po 3 latach jest on – na początku – nadal wyczuwalny, po czym powoli przechodzi w aromat suszonej moreli, białych i żółtych kwiatów oraz w aromat miodu z akacji. W ustach wino jest pełne i bogate. W smaku wyczuwamy przyjemną kwaskowatość, której wspomnienie jeszcze długo pozostaje w naszych ustach.

I Cloni Cesanese del Piglio Superiore DOCG 2019

Wino to jest produkowane ze wszystkich 5 klonów cesanese di Affile, ale klony są zbierane osobno i osobno fermentowane. Wino dojrzewa przez 9 miesięcy w kadziach z nierdzewnej stali. W ciągu roku produkowanych jest tylko 3000 butelek. W kieliszku wino ma głęboki, delikatnie przezroczysty, rubinowy kolor. Pachnie świeżymi owocami takimi jak wiśnia i malina czuć w nim również rabarbar. W ustach, pomimo 14% alkoholu, wino jest jedwabiste i gładkie; pozostawia prawie niewyczuwalny smak taniny z lekką pikanterią różowego pieprzu.

Pilarocca Cesanese del Piglio DOCG Riserva 2016 najwyższej jakości oferta 2016 15,5%

Jest to wino najwyższej jakości w tej winnicy. Jest produkowane wyłącznie w latach kiedy warunki atmosferyczne na to pozwalają. Wytwarzane z najpiękniejszych, wyselekcjonowanych gron i wchodzi na rynek dopiero po 4 latach od momentu rozpoczęcia produkcji, z czego co najmniej 2 lata spędza w dębowych beczkach. Bardzo intensywny wręcz nieprzejrzysty, niemalże fioletowy kolor. Pijąc je czujemy smak towarzyszący nam przy spożywaniu ciemnych owoców takich jak wiśnia lub śliwka, wyczuwalny jest też intensywny aromat cukierków fiołkowych, rabarbaru czy suszonej w piecu czarnej oliwki. Na horyzoncie smaków pojawiają się też skórka pomarańczowa i smak runa leśnego. W ustach wino jest aksamitne bez charakterystycznej goryczki, która jest wyczuwalna wyłącznie jako aromat.

Gdzie kupić?

Wina Pileum można kupić bezpośrednio na ich stronie internetowej – wysyłają do całej Europy. Serdecznie polecam Wam te wina, ponieważ we Włoszech niewiele jest winnic gdzie za wino o tak wysokiej jakości płaci się tak mało.