Aktualności

Bruschetta z Campo de Fiori

Tradycyjna kuchnia rzymska opiera się na świeżych produktach sezonowych pochodzących z okolic i kupowanych na miejscowych bazarach. Niemal każda dzielnica ma swoje targowisko,  zachwycające różnorodnością warzywno- owocową, aromatami ziół i oczarowujące kolorami, zmieniającym się od pory roku. Jesienią grzyby, wiosną karczochy, choć czasem trudno dostrzec różnicę...

Soczewica czyli bogactwo na Nowy Rok

Lenticchie - to magiczne słowo, to nic innego jak soczewica, która dla Włochów w okresie noworocznym ma wyjątkowe znaczenie...

Kasztany

Rzym, jak każe miasto ma swój zapach, który zmienia się z porą dnia czy roku. Jak pachnie Rzym teraz zimą? Między wąskimi ulicami  rozchodzi się cudowny aromat ziemniaczano-orzechowy, prażonych kasztanów. Z pewnością jest to zapach, który drażni  nozdrza  i nie daje spokoju, by przejść obojętnie,...

W Matrix’ie Niccolo z Schopenhauerem w tle

 Niccolo ma 24 lata.  Mieszka w Rzymie, gdzie również znajduje się jego studio-pracownia. W tym roku prezentował swoje prace na Biennale Sztuki w Wenecji. Dla Niccolo de Napoli tworzenie stało się sposobem wyrażania własnych doświadczeń, emocji, stanów chwili. Jego poszukiwania są zaproszeniem do podróży w...

Leonardo da Vinci i Michał Anioł – geniusze w konfrontacji

  Obejrzeć i podziwiać wielkiego mistrza to z pewnością wielka przyjemność i niezwykłe spotkanie. Ale skupisko dzieł dwóch wielkich mistrzów, to niepowtarzalna okazja dla każdego miłośnika sztuki przez wielkie „S”.  Dwóch  włoskich  geniuszów pędzla, staje naprzeciw siebie w Muzeum Kapitolińskim, gdzie odbywa się specjalna wystawa do...